• 8 december 2021

Afschaffing hypothecair mandaat en verplichte expertise vanaf 1/01/2022


De Europese bankenregulator EBA riep deze zomer op om het hypothecair mandaat af te schaffen. Daarnaast vraagt de EBA vanaf 1 januari 2022 een verplichte expertise van vastgoedpanden

Als je een lening afsluit bij een kredietgever voor het kopen van een woning, wil die instelling graag een waarborg dat je de lening zal terugbetalen. De kredietverstrekker neemt daarom een hypotheek op de nieuwe woning. Kan je jouw lening op een bepaald moment niet meer afbetalen, dan wordt jouw pand verkocht en krijgt de kredietgever als eerste zijn geld terug.
 
Maar aan zo’n hypothecaire inschrijving hangt een hoog kostenplaatje van registratierechten en erelonen vast. Om te besparen op die kosten staat de kredietverstrekker soms (deels) een hypothecair mandaat toe. Met zo’n mandaat geeft je de kredietgever de toestemming om een hypotheek op het pand te nemen wanneer hij dat nodig acht, nl. als hij vermoedt dat de terugbetaling in het gedrang komt. Kredietgevers verlenen deze gunst voornamelijk aan trouwe klanten met een gunstige financiële situatie.

De nadelen van de afschaffing:

  • Een verplichte hypothecaire inschrijving brengt de nodige kosten (registratierechten en erelonen) met zich mee.


De voordelen van de afschaffing:

  • Geen onzekerheden meer: je betaalt de kosten meteen en krijgt later geen extra factuur meer gepresenteerd.
    • Wanneer de kredietgever beslist om het hypothecair mandaat om te zetten in een hypothecaire inschrijving, betaal je alsnog de kosten die bij zo’n inschrijving horen.
    • De kredietgever mag dit zonder enige motivatie beslissen: een gevoel van wantrouwen is genoeg (zeer subjectief).
  • Bij een mandaat kan een andere kredietgever nooit een hypotheek in tweede rang nemen op de eigendom, bijvoorbeeld voor de financiering van verbouwingen of een tweede eigendom. Bij een hypothecaire inschrijving kan het pand wel in garantie gegeven worden.
  • Geen dubbele aktekosten meer: mandaat en hypotheek.


Wie vanaf 2022 een eigen woning wil kopen, is verplicht om het pand – op eigen kosten – te laten schatten. De hypothecaire lening die je van de kredietgever krijgt, hangt samen met de geschatte waarde. Beslis je om meer te bieden voor de woning, dan moet je het extra geld zelf op tafel kunnen leggen.


Bron: Immovlan
 
De wet zegt dat bij aankoop van een eerste en eigen woning er een eigen inbreng moet zijn van 10% van het aankoopbedrag en dat je zelf de kosten van de notaris moet kunnen dragen. Vele banken wijken daar nog van af. Als je bij de banken gaat die wel voor 100% krediet willen gaan betaal je wel een hogere rentevoet.
 
Laat je goed informeren!

 

MEER WETEN?
VRAAG RAAD AAN NELE!

Onderworpen aan de deontologische code BIV
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), Luxemburgstraat 16B, 1000 Brussel.

Lid van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen

Erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar
Nele Tassaert. BIV 502162

Derdenrekening: BE54 1030 1922 8397
 
Polis nummer verzekering: CERTIFICAAT POLIS 730.390.172
Overlijden door ongeval van de koper

Vennootschap: Nele Tassaert Immobiliën BV
Maatschappelijke zetel: Veemarkt 53/1, 8500 Kortrijk

BTW nr: BE 0726.848.714
Ondernemingsnr. : 0726.848.714

Veemarkt 53
8500 Kortrijk